top of page
תמונת הסופר/תבלוג התפתחות משפחתית

מדוע ילדים שאובחנו על הספקטרום האוטיסטי נמנעים מבית הספר וכיצד ניתן לעזור?


ילדים שאובחנו על הספקטרום האוטיסטי מתמודדים לעיתים קרובות עם אתגרים ייחודיים אשר עלולים להוביל להימנעות מבית הספר. הבנת האתגרים הללו היא חיונית לפיתוח אסטרטגיות יעילות לתמיכה בחינוך שלהם וברווחתם. מאמר זה בוחן את הסיבות מאחורי הימנעות מבית הספר בקרב ילדים שאובחנו על הספקטרום האוטיסטי ומציע פתרונות מעשיים שיסייעו להם להגיע לבית הספר באופן סדיר.


מהן הסיבות הנפוצות להימנעות מבית הספר בקרב ילדים שאובחנו על הספקטרום האוטיסטי?


ילדים שאובחנו על הספקטרום האוטיסטי עשויים להימנע מבית הספר מכמה סיבות. רגישויות חושיות הן גורם משמעותי. ילדים רבים על הספקטרום האוטיסטי חווים רגישות מוגברת לאורות, צלילים ומרקמים, מה שעלול להפוך את סביבת בית הספר למכריעה עבורם.

קשיים חברתיים גם הם ממלאים תפקיד. ילדים על הספקטרום האוטיסטי מתקשים לעיתים קרובות באינטראקציות חברתיות, מה שמוביל לתחושות של בדידות וקושי ביצירת חברויות. הדבר עלול להפוך את חוויית בית הספר למלחיצה ולא מושכת.

חרדה היא סיבה נפוצה נוספת. האופי הבלתי צפוי של שגרות בית הספר והלחץ להצליח מבחינה לימודית עלולים להוביל לרמות חרדה מוגברות בקרב ילדים על הספקטרום האוטיסטי. חרדה זו יכולה להתבטא בתסמינים פיזיים או להביא לסירוב ללכת לבית הספר.

הבנת הסיבות הללו היא קריטית לפיתוח אסטרטגיות יעילות לתמיכה בילדים שאובחנו על הספקטרום האוטיסטי בהגעה סדירה לבית הספר. על ידי התייחסות לצרכים החושיים, החברתיים והרגשיים שלהם, נוכל ליצור סביבת בית ספר מכילה ותומכת יותר.


כיצד רגישויות חושיות משפיעות על נוכחות בבית הספר?


ילדים שאובחנו על הספקטרום האוטיסטי חווים לעיתים קרובות רגישויות חושיות מוגברות. רגישויות אלו יכולות לכלול תגובות מוגזמות לצלילים, אורות, מרקמים ואפילו ריחות.

הסביבה הלימודית הטיפוסית, עם מסדרונותיה הסואנים, אורות הפלורסנט הבוהקים ורעשי הרקע המתמידים, יכולה להיות מכריעה עבור ילדים אלה.

לדוגמה, רמת הרעש בכיתה צפופה או ההדים בחדר הכושר עלולים לעורר חרדה או אי נוחות, מה שמקשה עליהם להתרכז או להרגיש בטוחים. אורות בהירים עלולים לגרום לכאבי ראש או לעומס ויזואלי, בעוד שמרקמים מסוימים במדי בית הספר או בחומרי הלימוד עלולים להיות מטרידים.

אתגרים חושיים אלה עלולים להוביל ללחץ משמעותי, וכתוצאה מכך, להימנעות מסביבת בית הספר לחלוטין. כדי לתמוך בילדים אלה, חיוני ליצור סביבה ידידותית יותר מבחינה חושית, כגון שימוש באוזניות מבטלות רעשים, מתן הפסקות בחללים שקטים או שינוי תנאי התאורה. התאמות אלה יכולות להפוך את בית הספר למקום נוח ופחות מאיים עבור ילדים שאובחנו על הספקטרום האוטיסטי.


כיצד קשיים חברתיים וחרדה עלולים להוביל להימנעות מבית הספר?


ילדים שאובחנו על הספקטרום האוטיסטי חווים לעיתים קרובות קשיים חברתיים שיכולים להפוך את בית הספר לסביבה מכריעה. קשיים אלה כוללים אתגרים בהבנת רמזים חברתיים, שמירה על קשר עין וניהול אינטראקציות חברתיות אופייניות. מאבקים כאלה עלולים להוביל לתחושות של בדידות ודחייה, התורמות לחרדה משמעותית בנוגע להליכה לבית הספר.

חרדה אצל ילדים שאובחנו על הספקטרום האוטיסטי יכולה להתבטא במגוון דרכים, כגון פחד ממצבים חדשים, חרדת נטישה וחרדה כללית מפני ביצועים וציפיות חברתיות. חרדה זו עלולה להיות משתקת ולגרום לתסמינים פיזיים כמו כאבי בטן או כאבי ראש, מה שמרתיע עוד יותר את ההליכה לבית הספר. בנוסף, האופי הבלתי צפוי של פעילויות ואינטראקציות בבית הספר עלול להגביר את רמות הלחץ של ילדים אלה.

כדי לתמוך בתלמידים שאובחנו על הספקטרום האוטיסטי, בתי הספר יכולים ליישם שגרות מובנות, אימוני מיומנויות חברתיות ולספק מרחב בטוח להרפיה. הבנה ומתן מענה לקשיים חברתיים אלה ולגורמי חרדה אלו חיוניים בסיוע לתלמידים שאובחנו על הספקטרום האוטיסטי להרגיש בנוח ובטוחים יותר במסגרת בית הספר.


אילו אסטרטגיות יכולות לעזור לתלמידים שאובחנו על הספקטרום האוטיסטי להגיע לבית הספר באופן סדיר?


תמיכה בתלמידים שאובחנו על הספקטרום האוטיסטי בהגעה סדירה לבית הספר כוללת מספר אסטרטגיות. גישה יעילה אחת היא יצירת שגרה מובנית וצפויה. לוחות זמנים עקביים מסייעים בהפחתת חרדה על ידי מתן הבנה ברורה למה לצפות בכל יום, דמות תומכת אליה הילד יכול לפנות כאשר הוא חש מוצף, מקום פיסי שמוסכם מראש אליו הילד יכול ללכת ולשהות בו כאשר הוא חש מוצף.


יישום סביבות ידידותיות חושית


בתי ספר יכולים לבצע התאמות כדי ליצור סביבות ידידותיות חושית. זה כולל מתן אזורים שקטים, הפחתת תאורה בהירה וצמצום רעשים חזקים. שינויים כאלה יכולים לעזור לתלמידים להרגיש בנוח ופחות מוצפים.


אימון מיומנויות חברתיות


אימון מיומנויות חברתיות יכול להיות מועיל בסיוע לתלמידים שאובחנו על הספקטרום האוטיסטי .הכוונה לשנות גישה ולהסתכל על סיטואציות יומיומיות כהזדמנות ללמידה של מצבים שמעוררים תסכול, פחד או אתגר כלשהו, הלמידה הכי טובה זה דרך ניסיון אישי של מצבי שיגרה. 


שיתוף פעולה עם ההורים, הצוות החינוכי ואנשי מקצוע שמלווים את הילד


הבסיס הוא היכולת של כולם לנהל תקשורת ושיח סביב מצבים של יום יום עם הילד, לאפשר גמישות ולמצוא דרך שתאפשר לילד להגיע לבית הספר, להיות שותף. התקשורת הזאת ושיתוף הפעולה הוא קריטי מאחר ותקשורת שוטפת מבטיחה שהצרכים של הילד שלכם מובנים ומטופלים. תוכניות מקדמת תקשורת אותה אתם ההורים בונים ומנהלים אותה תאפשר לכם לגייס את הצוות ולדברר את הילד והצרכים שלו מול בית הספר.


סיכום


ילדים ומתבגרים שאובחנו על הספקטרום האוטיסטי לעיתים  נמנעים ללכת לבית הספר עקב רגישויות חושיות, קשיים חברתיים וחרדה.

התייחסות לסוגיות אלו באמצעות אסטרטגיות מותאמות אישית יכולה לשפר משמעותית את נוכחותם בבית הספר. הבנת צרכיהם הייחודיים ותמיכה בהם חיונית לסייע להם לשגשג בסביבה חינוכית.


לפרטים על הקורס "תוכנית מקדמת תקשורת" ליחצו כאן


רוצים לקבל עדכון על המאמר הבא ? כאן


ליאורה פלד

מטפלת רגשית אנרגטית

בשיטת איזון חיים ודפי הנפש

מדריכה הורים

התמחות בטראומה מורכבת ואוטיזם


62 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page